Skip to main content

Hvad koster en varmepumpe? Få overblikket her

En varmepumpe kan være en utrolig energieffektiv løsning til boligen – og udover at det er en mere klimavenlig opvarmningsløsning, kan du også reducere dine omkostninger markant. 

 

Prisen på en varmepumpe afhænger af en lang række faktorer – lige fra dit forbrug til hvilken varmekilde, du har i din bolig nu. Herunder gennemgår vi de forskellige faktorer, hvordan de påvirker prisen, så du kan få en bedre idé om, hvad det ville koste dig at skifte din nuværende energikilde ud med fx en vand-luft varmepumpe. 

Hvad koster en varmepumpe?

En luft-luft varmepumpe koster typisk mellem 10.000 og 25.000 kr., mens en luft-til-vand varmepumpe ligger i mellemklassen og koster mellem 100.000 og 170.000 kr. inklusiv installation. En vand-vand varmepumpe (jordvarme) er i den dyrere ende og kan koste mellem 80.000 og 150.000 kr. Priserne for luft-luft og vand-vand varmepumper inkluderer ikke installation, da det varierer efter din grund.

 

I dag har du mulighed for at søge om tilskud via Energistyrelsen Varmepumpepulje, hvis du fx skifter fra oliefyr, gasfyr, elvarme eller træpillefyr til en varmepumpe som opvarmningskilde til din bolig. Læs mere om krav til tilskuddet længere nede (under overskriften “Sådan søger du tilskud til din varmepumpe”).

Hvad koster installation af varmepumpe?

Installationsprisen afhænger af varmepumpens type og boligens størrelse. Montering af en luft-luft varmepumpe koster ca. 5.000-10.000 kr., mens en luft-til-vand installation kan koste mellem 30.000 og 50.000 kr. En vand-vand installation kan nå op på 30.000-50.000 kr. afhængigt af arbejdet.

 

Men prisen for installation afhænger i høj grad af valget af varmepumpe, din bolig samt udeforhold. Derudover kan prisen også variere, alt efter om du skal have varmepumpe i Nordjylland eller Sjælland. 

Hvad koster en varmepumpe med solceller?

En varmepumpe kombineret med solceller kan reducere driftsomkostningerne betydeligt. En komplet løsning med en luft-til-vand varmepumpe og solceller kan koste mellem 100.000 og 200.000 kr., afhængigt af kapacitet og systemets størrelse.

 

Ved at kombinere en varmepumpe med solceller, sænker du til gengæld dine månedlige udgifter til både strøm og opvarmning af din bolig. Et solcelleanlæg kan nemlig være med til at producere det strøm, en varmepumpe har brug for. Samtidig kan du også vælge at købe et batteri til dine solceller, så du kan “spare” strøm op i løbet af dagen, så du også kan bruge din egen strøm, når solen er gået ned – eller vejret er gråt.

Hvad koster en varmepumpe med aircondition?

En luft-luft varmepumpe med airconditionfunktion koster mellem 15.000 og 30.000 kr., afhængigt af mærke og kapacitet. Installation kommer oveni, hvilket kan hæve prisen til 20.000-35.000 kr.

 

En luft til luft varmepumpe med aircondition er et populært valg til blandt andet sommerhuse, hvor huset ofte er mindre, og der mange steder suppleres med fx en brændeovn. Det betyder nemlig, behovet ikke er lige så stort, og her kan en luft-luft varmepumpe med aircondition typisk dække behovet til en mindre installationspris.

 

Hvad koster et varmepumpeabonnement?

Et varmepumpeabonnement inkluderer ofte installation, service og strøm. Abonnementspriser starter fra ca. 500 kr. pr. måned, afhængigt af varmepumpens type og behovet for service.

 

Med en varmepumpe på abonnement, er fordelen, at du slipper for at købe en varmepumpe. På den måde betaler du udelukkende for dit abonnement og dit forbrug – og slipper for at skulle lægge en stor sum penge på én gang. Det kan være en smart løsning for dig, der der gerne vil have smartere opvarmning, men ikke ved, hvor længe du bliver boende og dermed vil investere i din bolig. Derfor er det også en særlig populære løsning på varmepumper i København, mens man i fx Aalborg ofte vælger en mere permanent varmepumpe. 

Hvad koster service og vedligehold af en varmepumpe?

Service på en varmepumpe koster typisk mellem 1.000 og 2.000 kr. om året. Regelmæssig vedligeholdelse sikrer optimal drift og forlænger varmepumpens levetid.

 

Alt efter størrelsen på din varmepumpe er det lovpligtigt, at de efterses mindst én gang hvert andet år – men du kan spare mange penge ved at sikre, din varmepumpe kører optimalt, og derfor anbefales det typisk, at du får service på din varmepumpe én gang om året.

Hvad koster en varmepumpe til specifikke områder?

  • Varmepumpe til garage: Varmepumpe til en garage koster 10.000-15.000 kr, og her vil det typisk være en luft-luft varmepumpe, der anbefales.
  • Varmepumpe til sommerhus (50-100 m2): Koster mellem 20.000 og 35.000 kr., og her vil det typisk være en luft-luft varmepumpe, der anbefales.
  • Varmepumpe til spa/vildmarksbad: Specialiserede varmepumper koster fra 8.000 til 25.000 kr.
  • Varmepumpe til kælder: En varmepumpe til kælder koster typisk 15.000-25.000 kr, alt efter om det er en luft-luft, luft-vand eller jordvarme (vand-vand).
  • Varmepumpe til campingvogn: Koster 5.000-10.000 kr. afhængigt af mærke og model, og der vil typisk være tale om en luft-luft varmepumpe med aircondition.
  • Varmepumpe til pool: Varmepumper til pool starter fra 15.000 kr. og kan koste op til 40.000 kr.

Hvad koster det at skifte fra en anden varmekilde til varmepumpe?

Prisen på at skifte fra en anden varmekilde til varmepumpe afhænger af dit forbrug og boligens størrelse. Derudover kan du i nogle tilfælde få tilskud til din varmepumpe, hvis du skifter fra fx gasfyr, oliefyr eller pillefyr til en varmepumpe.

 

  • Fra gasfyr/naturgas til varmepumpe: Omkostninger ligger på 60.000-120.000 kr., afhængigt af boligens størrelse.
  • Fra oliefyr til varmepumpe: Koster 70.000-130.000 kr., inklusiv afmontering.
  • Fra pillefyr til varmepumpe: Koster mellem 60.000 og 100.000 kr.
  • Fra fjernvarme til varmepumpe: Er sjældent nødvendigt, men prisen kan være 80.000-150.000 kr.

Kan du få tilskud til en varmepumpe?

Når du skifter fra anden opvarmningskilde til en varmepumpe, kan du søge tilskud via Energistyrelsens varmepumpepulje. Alt efter om du vælger en luft til vand-varmepumpe eller jordvarme (vand til vand varmepumpe), kan du få fra 17.000 kr til 27.000 kroner i tilskud.

Sådan får du tilskud til din varmepumpe:

  1. Din bolig skal leve op til en række krav – det skal fx være en helårsbolig, og din nuværende opvarmningskilde skal enten være oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel (som fx et træpillefyr).
  2. Varmepumpepuljen har åbent for ansøgning én gang årligt, så det er en god idé at holde øje med, hvornår puljen lukker.
  3. Det er vigtigt, du ikke er gået i gang med at installere varmepumpen endnu. Du må gerne have modtaget et tilbud på en varmepumpe – så længe, det ikke er en bindende aftale.
  4. Du skal have en række dokumenter på plads, før du kan søge – blandt andet hvilken varmepumpe, du vil søge tilskud til og bevis for, at du er registreret ejer af huset.

Hvad koster en varmepumpe i strøm?

Varmepumper er kendt for deres lave energiforbrug. En standard luft-luft varmepumpe koster ca. 4.000-6.000 kr. om året i strøm, en luft-til-vand model koster mellem 6.000 og 10.000 kr., og en vand-vand model kan koste mellem 8.000 og 12.000 kr.

Hvilken varmepumpe skal du vælge? 

Når du skal vælge varmepumpe, er det vigtigt, der tages hensyn til dit behov og dit forbrug – og derudover er boligens størrelse og type ikke helt uvigtig.

De 3 typer af varmepumpe:

  • Luft til luft-varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe er ideel til mindre boliger, sommerhuse eller som supplement til eksisterende opvarmning. Den er nem at installere og kræver minimal vedligeholdelse – dog må du aldrig selv kaste dig ud i at installere eller servicere din varmepumpe. Luft-til-luft varmepumper kan også bruges som aircondition i sommermånederne, hvilket gør dem populære til sommerhuse og ferieboliger.

  • Luft til vand-varmepumpe

En luft-til-vand varmepumpe er velegnet til større boliger og fungerer både som opvarmning af huset og som kilde til varmt vand. Den kan erstatte traditionelle varmekilder som olie- eller gasfyr, hvilket betyder, at du kan opnå betydelige besparelser på varmeregningen. En luft til vand varmepumpe er også en god løsning, hvis du ønsker at gøre din bolig mere energieffektiv.

  • Vand til vand-varmepumpe (også kaldet jordvarme)

Vand-til-vand varmepumpen, også kaldet jordvarme, er den mest energieffektive løsning. Den kræver dog, at du har plads til at nedgrave slanger i jorden – og selvom du har pladsen, er det ikke alle grunde, der er lige velegnede til jordvarme. Jordvarme er en god løsning til større boliger med højt varmeforbrug, da du her får de største besparelser på lang sigt, selvom den har højere installationsomkostninger.

Få en pris på installation af varmepumpe i din bolig